• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Vad behöver en katt för att må bra?

|13/11, 2022

Vad behöver en katt för att må bra?

Ja, vad behöver en katt egentligen? Det är en fråga som både blivande och nuvarande kattägare ställer sig.

Svaret är att en katt behöver ett flertal olika saker för att må bra. De behöver en pool, ett sommarhus, två olika bilar och en resa till alperna varje vinter. Skämt åsido, att tillgodose en katts behov är busenkelt, och kräver inte särskilt mycket tid eller möda från din sida (även om det självklart krävs en del engagemang och dedikation).

Vad en katt behöver för att må bra kan variera mellan olika raser och individer, men de har ganska många gemensamma nämnare. Det är viktigt att du anpassar detta efter din katts unika behov, men det finns en hel del gemensamma nämnare.

Vill du köpa något i vår butik? Använd koden "SVEA10" i kassan och få 10% rabatt på din beställning!

5 saker som en katt behöver för att må bra

Nedan är exempel på saker som en katt behöver för att må bra:

Gos och lek

Att gosa med en katt är bland det bästa som finns. Det är precis lika givande för dig som för katten, och kommer stärka bandet mellan er. Du behöver inte ge katten uppmärksamhet dygnet runt, men du måste åtminstone lägga ner lite tid varje dag, gärna några timmar. De flesta katter säger till när det räcker, exempelvis genom att klösa, skrika eller gå därifrån.

Se även till att du leker och aktiverar katten, inte minst om du har en innekatt. Du kan använda bollar, kattleksaker, laserpekare eller vad som helst. Hitta något som din katt tycker om, och testa gärna några olika alternativ. Variation är även viktigt, därmed bör du investera i ett flertal olika leksaker.

En trygg miljö

Det är upp till dig att skapa en trygg miljö för katten. Detta kan exempelvis vara att se till att den har tillräckligt med yta att röra sig på, att den kan övervaka från höjd, eller att den kan gå på toa i lugn och ro. Om du har små barn måste du även se till att de respekterar katten.

Försök att klura ut vad din katt gillar, och anpassa sedan efter de förutsättningar som finns i ditt hem. Om du vill veta mer om hur du skapar en trygg miljö för din katt kan du läsa här.

Bra kost

Precis som människan behöver katten en kost som är anpassad för sin kropp. Vad som passar för katten skiljer sig en aning från människan, vilket är anledningen till varför det finns kattmat.

Det finns många olika typer av kattmat, varav vissa är mer specialanpassade än andra. Smakerna skiljer sig även åt, ingen vill väl äta samma mat varje dag, eller hur?

Testa och se vad din katt gillar, och följ veterinärens eller annan professionell rådgivares anvisningar och rekommendationer. Nuförtiden finns det även specialanpassad mat som är skräddarsydd för din katts individuella behov.

Någonstans där den kan gömma sig och få vara ifred

En katt behöver kunna vara ifred. De vill kunna gömma sig och slippa undan oss människor, åtminstone ibland. Se till att du har en gömma där din katt kan få vara ifred till 100%, exempelvis under sängen, soffan, eller i en liten låda någonstans i ett hörn (se dock till att katten kan ha uppsikt över vad som händer, annars är det inte säkert att den känner sig trygg). 

Regelbundna undersökningar

Se till att du tar din katt på regelbundna undersökningar. Hur ofta du bör besöka veterinären beror på kattens ålder, hälsa och medicinska historik. Diskutera med din veterinär för att ta fram en bra plan för hur ofta din katt bör komma på undersökning. En vanlig rekommendation är en gång per, men gärna oftare om katten har en problematisk medicinsk historik, eller att katten är över 7 år gammal.

Vad behöver en kattunge?

En kattunge behöver i princip allt som en vuxen katt behöver, tillsammans med ett flertal andra saker. En kattunge behöver många fall mer stimulering i form av lek och gos, samt bör helst få en speciell typ av kost som är anpassad för kattungar. 

Utöver detta behöver en en kattunge regelbundna undersökningar av veterinär (precis som vuxna katter), tillsammans med en lite extra trygg miljö där de kan gömma sig och få vara i fred. Detta gäller inte minst i samband med att du introducerar kattungen i hushållet.