• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Kattselar och kattkoppel

Kattselar och kattkoppel är viktiga hjälpmedel för att säkerställa din katts säkerhet när ni går ut på promenad eller åker bil. Se till att välja en sele eller koppel som passar din katts storlek och vikt, men som katten även trivs med. Många katter kan vara ovilliga att gå med koppel eller bära selar, därmed kan det krävas både träning och tålamod. Men med rätt tillvägagångssätt kan du hjälpa din katt att utforska utomhusmiljön på ett säkert sätt.

Vad du bör tänka på

Nedan är viktiga exempel:

Typ av sele/koppel

Selar och koppel kommer i många olika typer. De flesta varianterna är helt och hållet säkra att använda, men det finns självklart vissa typer som är mer säkra än andra. Samma sak gäller även för ergonomi. Många företag väljer att lägga ner mycket tid och möda på att göra sina selar och koppel ergonomiska för både katter och dess ägare, och är extra viktigt om din katt redan har problem med nacke, rygg eller muskler, men även om ni ger er ut på regelbundna promenader.

Det finns även selar och koppel som är speciellt designade för att passa i bil. Du kan självklart även använda en transportbur om du hellre vill det. Du bör dock aldrig låta katten springa lös i bilen, det är livsfarligt för både dig och katten.

Storlek och passförmåga

Hur stor är din katt? Tenderar din katt att slita mycket i kopplet? Detta är saker du bör ha med i beräkning när du väljer vilket koppel eller sele som du tror passar bäst för din katt. Det finns många olika storlekar att välja mellan, därmed är sannolikheten stor för att det finns något för din katt. Försök dock inte sätta på katten ett för litet eller för stort koppel eller sele. Det är inte särskilt bekvämt för katten, men kan även resultera i att katten kommer lös och springer iväg. 

Längd

Det finns korta och spända koppel som gör att katten alltid är nära, men sedan finns det även koppel och selar med långa koppel där du kan ge katten rejält med yta att röra sig på. Vad som passar bäst för dig och din katt är självklart upp till dig att avgöra, men många katter föredrar de långa varianterna där de får känna sig lite friare. Dessa varianter innebär dock mer ansvar för dig, eftersom du måste se till att katten inte springer ut på vägen eller ramlar ner för ett stup. Var försiktig och ha alltid uppsikt över katten.

Vanliga frågor

Vilken sele/koppel passar för min katt?

De flesta koppel och selar passar för alla katter, så länge storleken stämmer. Det finns dock vissa specialformer och utformningar som lämpar sig för katter som behöver lite mer ergonomi. Vi rekommenderar dock att du testar dig fram, exempelvis hos en fysisk butik eller lånar koppel och selar av någon du känner. Du kan självklart även beställa flera olika alternativ från oss, för att sedan skicka tillbaka de som inte passar. Hör gärna av dig om du vill ha tips och råd.

Kan en sele/koppel vara 100% rymningssäker?

Nej, en sele eller koppel kan aldrig vara 100% rymningssäker, det finns alltid saker som kan gå fel. Hos Sveakatten säljer vi dock endast produkter som är väldigt säkra, speciellt om de används på rätt sätt. Följ alltid anvisningarna på förpackningen, och se till att storleken stämmer. Dubbelkolla även att du använder produkten på rätt sätt, samt att du har spänt fast allting rätt. Om du misstänker att något inte stämmer eller att katten börjar lirka sig ur bör du omedelbart ta tag i katten och ta den till säkerhet.