• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Lugnande till katt

Har du en stressad eller orolig katt? Är det dags för nyår eller ett jobbigt veterinärbesök? Eller ska du helt enkelt introducera din katt för ett nytt hem? Vi erbjuder lugnande till katt i många olika former, exempelvis spot on, spray, doftavgivare och lugnande halsband för katter. På så sätt finns det garanterat något som passar bra för just din katt!

Stress, oro och ångest drabbar alla katter

Stress, oro och ångest är vanligt förekommande för katter och kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive förändringar i rutin, höga ljud, veterinärbesök och resor. För att hjälpa katten att hantera dessa situationer finns det en mängd olika lugnande produkter tillgängliga för katter. Men du bör även se till att utforma kattens miljö för att begränsa stress och oro, något du kan göra genom att ge katten möjlighet att dra sig undan, samt hålla den borta från höga ljud och stressiga situationer. 

Tecken på att katten är stressad, rädd eller orolig

Alla katter reagerar olika, men nedan är vanliga tecken:

Att de drar sig undan eller undviker interaktioner

Ett vanligt tecken på att en katt känner sig orolig eller stressad är att de gömmer sig eller undviker interaktion. När katter känner sig oroliga eller hotade kan de dra sig tillbaka till gömställen eller undvika interaktion med människor eller andra husdjur. De kan också bli mindre aktiva och lekfulla än vanligt, eller verka mindre intresserade av sina vanliga aktiviteter.

Överdriven pälsvård

Ett annat tecken på ångest eller stress hos katter är överdriven pälsvård. Katter är kända för sina kräsna skötselvanor, men när de känner sig oroliga eller stressade kan de ta detta till överdrivna nivåer, vilket ofta leder till håravfall eller hudirritation. Detta beteende är ofta ett sätt för katter att lugna sig när de känner sig oroliga eller stressade. Håll därmed utkik efter överdricket slickande, kala fläckar på magen eller andra delar av katten.

Aggression eller irritabilitet

I vissa fall kan katter bli mer aggressiva eller irriterade när de känner sig oroliga eller stressade. De kan attackera människor eller andra husdjur, eller bli förskräckta eller defensiva. Detta beteende kan vara särskilt problematiskt i hushåll med flera katter, där konkurrens om resurser kan leda till ökad stress och oro.

Att de kissa utanför kattlådan

Katter kan kissa utanför kattlådan när de känner sig stressade eller oroliga, ofta som ett sätt att markera sitt revir eller söka uppmärksamhet. Kom ihåg att detta kan ha att göra med massvis med andra faktorer, exempelvis att kattlådan inte har rengjorts på länge, att den innehåller fel sand, tillsammans med massvis med olika orsaker.

Förändringar i aptit eller sömnmönster

Förändringar i aptit eller sömnmönster kan också vara ett tecken på att en katt känner sig orolig eller stressad. Vissa katter kan äta eller sova mer än vanligt under dessa situationer, medan andra tappar aptiten eller ha svårt att sova. Dessa förändringar i beteende kan vara ett tecken på att din katt upplever känslomässig ångest.

Att de skriker eller pratar mer än vanligt

Att de skriker eller pratar mer än vanligt är ett annat vanligt tecken på ångest eller stress hos katter. När katter känner sig oroliga eller stressade kan de prata mer än vanligt, jama överdrivet eller göra andra ljud. Detta beteende är ofta ett sätt för katter att kommunicera sin ångest och söka uppmärksamhet från sina ägare.

Det är viktigt att notera att inte alla katter kommer att uppvisa samma tecken på stress eller ångest, och vissa katter kan vara mer subtila i sina uttryck än andra. Genom att vara uppmärksam på din katts beteende och söka veterinärvård vid behov, kan du hjälpa till att se till att din lurviga vän förblir glad och frisk.

Situationer då någon typ av lugnande till katt kan vara lämpligt

Lugnande till katt kan hjälpa vid de flesta stressande eller oroliga situationer, men nedan är viktiga exempel:

  • Vid nyår
  • Inför eller efter veterinärbesök
  • Bilresor
  • Introduktion till nytt hem
  • Introduktion av ny katt
  • Inför besök eller fester

Fundera lite på vilka stressiga situationer din katt utsätts för, och tänk på att ovanstående endast är exempel.