• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Kattsand

Är du trött på att hantera obehagliga lukter från kattlådan? Vill du förse din katt med bästa möjliga kattsand och tillbehör? Då har du hittat rätt! Vi erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa kattsandsprodukter som gör att ditt hem luktar fräscht och rent. Köp kattsand online hos Sveakatten!

I vår butik hittar du en mängd olika alternativ, inklusive förstklassig ekologisk och miljövänlig kattsand. Dessutom har vi luktborttagningsmedel för kattsand som neutraliserar lukter och gör ditt hem till en trevligare plats att vara på.

Förutom kattsand har vi också en mängd olika tillbehör som exempelvis kattsandsmattor, avfallspåsar och skopor. Vi förstår att det kan vara krångligt att ta hand om din katts kattlåda, men med våra produkter kan du göra processen till ett rent nöje! Vi hjälper dig att hitta rätt kattsand på nätet!

Olika typer av kattsand:

Nedan är vanliga exempel:

Kattsand av bentonitlera

Kattsand av lera är en vanlig typ av kattsand gjord av bentonitlera, ett mycket absorberande material. En av de främsta fördelarna med lerströ är att det är relativt billigt jämfört med andra typer av strö. Det är också väldigt absorberande och kan kontrollera lukter effektivt. Men det finns även några potentiella nackdelar att överväga. Denna typ av sand kan i många fall skapa mycket damm, vilket kan vara obehagligt för både katter och deras ägare, och kan potentiellt orsaka andningsproblem hos vissa katter. Dessutom väger sanden betydligt mer än många andra alternativ, vilket gör att frakten blir dyrare, samt att det är tungt att bära.

Klumpbildande kattsand

Klumpbildande kattsand är en populär typ av sand som bildar klumpar när den är våt, vilket gör det enkelt att ösa ur och kassera avfall. En av de främsta fördelarna med klumpbildande kattsand är att det är väldigt absorberande och kontrollerar lukt på ett effektivt sätt. Dessutom är den bekväm att använda eftersom den kräver färre byten och rengöring än andra typer av strö. Även om det finns många kostnadseffektiva alternativ är dessa typer av kattsand ofta dyrare än dess icke-klumpande motsvarigheter, men kan självklart variera ganska drastiskt.

Silica gel

Silica gel kattsand är en typ av sand gjord av silica gel-kristaller som är väldigt absorberande och kan hålla upp till 40 gånger sin vikt i vätska (skiljer sig beroende på tillverkare). En av de främsta fördelarna med denna typ av kattsand är att det är effektivt när det gäller att kontrollera lukter, och det kan hålla längre än andra typer av strö, vilket kräver färre byten. Dessutom skapar det väldigt lite damm, vilket kan vara fördelaktigt för katter med andningsproblem eller för ägare som är känsliga för damm.

Vissa katter gillar dock inte känslan eller strukturen hos kristallerna. Slutligen är denna typ av kattsand inte biologiskt nedbrytbart och bidrar till deponi.

Växtbaserad kattsand

Växtbaserad kattsand är gjord av naturliga material som vete, sojabönor, sockerbetor, maniokplantor, pappersprodukter eller andra typer av växter. Dessa kattströn är biologiskt nedbrytbara och miljövänliga, vilket gör dem till ett populärt val för kattägare som prioriterar hållbarhet. Växtbaserade strö tenderar även att damma mindre än andra alternativ, samt är effektiva för att kontrollera lukter. De tenderar även att väga betydligt mindre än kattsand av lera eller silica gel, vilket gör att de lämpar sig väl för de med många trappor. 

Vanliga frågor

Var slänger man kattsand?

Ja, var slänger man kattsand egentligen? Kattsand gjord av bentonit ska återvinnas på återvinningscentralen. Här sorteras den som deponi. Om du å andra sidan använder ett miljövänligare alternativ går det ofta bra att kasta direkt i soptunnan. Detta gäller exempelvis för Eco Cane Cat Litter, vilket gör att du slipper källsortera kattsanden. Köp denna kattsand online hos Sveakatten till riktigt bra priser!

Går det att spola ner kattsand i toaletten?

Du bör inte spola ner kattsand i toaletten. Anledningen till detta är att sanden kan täppa till rören, något som kan bli en väldigt dyr historia. Det är även dåligt för miljön eftersom att majoriteten av all kattsand bör sorteras som deponi på en återvinningsstation.

Hur ofta ska man byta kattsand?

Har du någonsin ställt dig frågan "hur ofta byta kattsand?". Vi också. Svaret varierar dock ganska kraftigt beroende på vilken typ av kattsand du använder, hur ofta katten använder lådan, tillsammans med ett flertal andra faktorer. En vanlig riktlinje är att kattlådan ska rengöras och att sanden ska bytas ut i sin helhet minst en gång per vecka, men gärna oftare. Om du har en utekatt som endast använder lådan vid ett fåtal tillfällen per vecka går detta ofta att dryga ut. 

Finns det några alternativ till kattsand?

Det finns ganska många olika alternativ till den traditionella kattsanden (bentonitlera). Träpellets är väldigt populärt och vanligt, vilket även stämmer för majs, korn och andra växtbaserade kattströ, men även tidningspapper och papperspellets. Testa dig fram för att se vad som passar bäst för din katt.

Kattsand eller kattströ: vad är skillnaden?

Kattsand och kattströ är till stor del synonymer, även om det finns vissa som skulle argumentera för att det finns skillnader. Många kallar träpellets för kattströ, men även andra typer av pelletsbaserade alternativ. Hos Sveakatten tycker vi dock att de är synonymer och hänvisar till samma sak.

Vilken kattsand är bäst?

Oj! Det är en svår fråga! Sanningen är att det varierar beroende på ett flertal olika förutsättningar, samt är väldigt subjektivt. Vissa katter gillar träpellets, medan andra katter föredrar kattsand gjord av bentonitlera. De flesta katter tenderar dock att trivas bra med miljövänliga och ekologiska alternativ, exempelvis kattsand gjord av majs eller andra växtbaserade alternativ. Hos Sveakatten gillar vi dock kattsanden från Eco Cane lite extra mycket, och tycker faktiskt att det är den bästa kattsanden på nätet!