• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Kattgräs

Kattgräs är naturens salladsbar för katter! Denna förtjusande och lättodlade grönska ger din katt ett välsmakande och näringsrikt mellanmål, samt en chans att skämma bort sin inre växtätare. Kattgräs är även effektivt mot hårbollar. Låt krukväxterna vara!

Vad är kattgräs?

Kattgräs är en mångsidig, välgörande och naturlig godbit för katter. Det odlas speciellt för katter och ger dem ett säkert alternativ att knapra på, i motsats till potentiellt giftiga krukväxter. På så sätt minskar du risken för att katten får i sig skadliga ämnen, samtidigt som den får möjlighet att knapra på något gott och i många fall något nyttigt!

Olika typer av kattgräs

Även om kattgräs är en allmän term, kan den inkludera olika gräsarter som:

  • Vetegräs (Triticum aestivum)
  • Korngräs (Hordeum vulgare)
  • Havregräs (Avena sativa)
  • Rågräs (Lolium perenne)

Vart och ett av dessa grästyper erbjuder en unik smak och konsistens för din katt, och alla är säkra att odla och ge som mellanmål.

När och varför ska man använda kattgräs

Nedan är vanliga exempel:

För att undvika att katten äter på andra växter i hemmet

Erbjud kattgräs som ett alternativ till dina dyrbara krukväxter och rädda dem från att bli kattens personliga salladsbar. Många växter är även farliga för katter att få i sig, och vi rekommenderar att du tar bort dem från hushållet helt och hållet. På så sätt tar du bort hela risken för att katten ska få i sig farliga ämnen som i värsta fall kan leda till katastrofala konsekvenser.

Ge katten möjlighet att använda naturliga instinkter

Kattgräs kan även bidra med mental stimulans, främja deras nyfikenhet och engagemang. Om du har en utekatt vet du säkerligen att katter älskar att knapra på gräsmattan, vilket är en naturlig instinkt. Även innekatter vill använda dessa naturliga instinkter, och det är där kattgräs kommer in i bilden.

Ett hälsosamt alternativ till kattgodis

Kattgräs kan även vara ett komplement eller substitut till kattgodis. Kattgräset är i många fall betydligt nyttigare, samt innehåller färre kalorier än de flesta kattgodis. Passar perfekt om du har en katt som gillar att själv kunna reglera hur mycket den har att gnaga på!

För att motverka hårbollar

En av de främsta anledningarna till att använda kattgräs är att det är effektivt mot hårbollar. Gräset uppmuntrar till avföring eller spya, vilket gör att hårbollarna kommer ut antingen där fram eller där bak. Kattgräs kan även vara effektivt om katten har fått i sig något olämpligt, men här är det självklart viktigt att du rådfrågar veterinär. 

För att minska stress och oro

Att tillhandahålla kattgräs kan hjälpa till att minska stress och ångest, eftersom det uppmuntrar naturliga beteenden och erbjuder en välbekant och tröstande doft. Du kan även kombinera med någon typ av feromoner för bästa effekt, exempelvis Feliway, ett lugnande halsband eller liknande.

Vanliga frågor

Är kattgräs farligt?

Kattgräs är säkert och giftfritt för katter. Faktum är att många katter tycker om att knapra på gräs, något som kan erbjuda flera fördelar. Kattgräs fungerar som en naturlig fiberkälla, hjälper till med matsmältningen och kan hjälpa till att underlätta passagen av hårbollar. Det är dock viktigt att se till att gräset är fritt från bekämpningsmedel eller skadliga kemikalier.

Är kattgräs bättre än vanligt gräs?

Kattgräs odlas speciellt för katter. Det är vanligtvis mer ömt och lättare för katter att smälta. Å andra sidan kan vanligt trädgårdsgräs också vara tilltalande för katter, speciellt om det är fritt från bekämpningsmedel och kemikalier.

Båda grästyperna har mycket att erbjuda och ger katter utlopp för sin naturliga instinkt att tugga eller interagera med växtmaterial. I slutändan beror det på din katts preferenser och din förmåga att tillhandahålla en säker och lämplig miljö.

Varför gillar katter gräs?

Katter dras instinktivt till gräs. Att tugga på gräs underlättar matsmältningen och hjälper till att eliminera hårbollar, samtidigt som det innehåller viktiga näringsämnen som katter behöver. Vissa katter kan använda det som ett naturligt botemedel mot en orolig mage. Att erbjuda säkra alternativ som kattgräs eller gräs fritt från kemikaler och bekämpningsmedel är dock avgörande för att det ska vara hälsosamt för katten.