• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Kattmat Kattunge

Har du skaffat en gosig liten kattunge? Vad kul! Då behöver du ett förstklassigt foder för att katten ska kunna växa som den ska. Vi erbjuder både torrfoder och blötfoder från Four Friends, Mjau, Bozita och fler företag som fokuserar på att kattungen ska få i sig rätt näring, men undviker även onödiga tillsatser.

Olika typer av kattmat för kattungar

När det gäller kattmat för kattungar finns det två huvudtyper av mat: torrfoder och våtfoder. Varje typ har sin egen uppsättning fördelar och nackdelar, och det är viktigt att ta hänsyn till dessa faktorer när du väljer den bästa maten för din lurviga vän. I många fall är det nödvändigt att blanda mellan torr- och våtfoder för att uppnå en tillräckligt balanserad och näringsrik kost för kattungen.

Blötmat till kattungar

Blötmat består av kött och andra ingredienser som blandas med vatten för att skapa en fuktig konsistens. Detta gör att katten får i sig vatten samtidigt som den äter, något som i många fall är nödvändigt om katten dricker för lite. Många kattungar tycker även det är godare med blötfoder än torrfoder, samt tycker det är lättare att tugga den mjuka maten.

Torrfoder till kattungar

Torrmat för kattungar är ett populärt val för många kattägare på grund av dess bekvämlighet och överkomliga priser. Maten kan även stå framme längre än våtfoder, vilket gör att fodret lämpar sig för kattägare som inte har möjlighet att ställa fram fräsch mat varannan timme. Den hårda konsistensen främjar även tandhälsan och förhindrar att plack och tandsten bildas. Nackdelen är att torrfoder kan sakna vissa viktiga vitaminer och näringsämnen, vilket är varför det är viktigt att även blanda in våtfoder i dieten. Rådfråga gärna veterinär för att hitta den bästa dieten för din kattunge.

Vanliga frågor

Nedan är vanliga frågor om kattmat till kattungar:

Måste kattungar äta både torrfoder och blötmat?

Det beror på vilken typ av foder du ger kattungen. I de flesta fall är det bäst att blanda torr- och våtfoder för att få en så komplett och varierad diet som möjligt. Att ge kattungen blötmat är extra viktigt om katten inte dricker tillräckligt med vätska eller rör på sig väldigt mycket. Använd gärna en vattenfontän tillsammans med fodret för att uppmuntra katten att dricka så mycket som möjligt. 

Kan kattungar äta vanlig kattmat?

Även om kattungar kan äta vanlig kattmat, rekommenderas det att du ger dem specialiserad kattmat för kattungar. Foder för kattungar är formulerat för att möta de specifika näringskraven hos växande kattungar, inklusive högre nivåer av protein, fett och viktiga näringsämnen. Dessa näringsämnen är avgörande för deras utveckling, och vanlig kattmat som är anpassad för vuxna katter kanske inte ger den optimala balansen av näringsämnen som kattungar behöver. 

Rådgör med din veterinär för vägledning om den bästa kostplanen för din kattunge.

Hur mycket ska en kattunge äta?

Mängden mat en kattunge bör äta beror på faktorer som deras ålder, vikt, aktivitetsnivå och vilken typ av mat som utfodras (våt- eller torrfoder). Vanligtvis rekommenderas det att du följer riktlinjerna från det specifika varumärket.

3-4 mindre portioner är dock lämpligt för de flesta kattungar, men kom ihåg att ta med din kattunges specifika förutsättningar. Rådfråga gärna en veterinär om du känner dig osäker.

Vad gör jag om min kattunge inte vill äta?

Om din kattunge inte äter är det viktigt att ta itu med problemet omgående eftersom en brist på aptit kan vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem. Därmed rekommenderas det att du alltid konsulterar en veterinär om kattungen matvägrar i över 24 timmar. 

I vissa fall kan det handla om att katten helt enkelt inte gillar fodret eller inte är hungrig, men eventuella underliggande hälsoproblem bör alltid uteslutas.