• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Torrfoder Katt

Hos Sveakatten hittar du förstklassigt och spannmålsfritt torrfoder till katt från Four Friends, Mjau, Carnilove och mer. Vi samarbetar endast med leverantörer som sätter katten först och bidrar med den näring som din katt behöver. Bra priser och snabb leverans!

Olika typer av torrfoder till katter

Nedan är några av de vanligaste typerna:

Spannmålsfritt torrfoder

Torrfoder utan spannmål är ett populärt kostalternativ för katter som kan vara känsliga eller allergiska mot spannmål som vete, majs eller soja. Dessa spannmål används ofta som fyllmedel i kattmat, men de är inte näringsmässigt nödvändiga för katter och kan orsaka matsmältningsproblem eller hudproblem hos vissa katter. Att eliminera spannmål från kosten kan därför vara fördelaktigt för katter med dessa känsligheter.

En av de främsta fördelarna med spannmålsfritt torrfoder för katter är att det ofta innehåller en högre andel protein från animaliska källor. Katter är naturliga köttätare, vilket innebär att de behöver en diet som innehåller mycket animaliskt protein för att upprätthålla god hälsa. Genom att eliminera spannmål kan tillverkare fokusera på att införliva mer kött och fisk i sina recept, vilket kan bidra till att ge de viktiga näringsämnen som katter behöver.

Torrfoder för steriliserade katter

Torrfoder för steriliserade katter är speciellt framtaget för att möta näringsbehoven hos katter som har kastrerats. Dessa katter har en högre risk att utveckla fetma, urinvägsproblem och andra hälsoproblem, som kan åtgärdas genom en specialiserad diet.

En av de främsta fördelarna med torrfoder för steriliserade katter är att det vanligtvis har ett lägre kaloriinnehåll. Detta är viktigt eftersom katter som har kastrerats har en långsammare ämnesomsättning och tenderar att vara mindre aktiva än katter som inte har steriliserats. Genom att minska kaloriinnehållet i maten kan det bidra till att förebygga fetma och de tillhörande hälsoproblem som följer.

Torrfoder för känsliga katter

Torrfoder för känsliga katter är formulerat för katter som kan ha foderkänslighet eller allergier, matsmältningsproblem eller andra hälsoproblem som kräver en specialiserad diet. Dessa livsmedel innehåller vanligtvis begränsade ingredienser och är designade för att vara lättsmälta, vilket kan bidra till att minska risken för biverkningar och främja optimal hälsa.

En av de främsta aspekterna med torrfoder för känsliga katter är att det vanligtvis innehåller högkvalitativa proteinkällor som är lättsmälta. Genom att använda  proteinkällor som är mindre benägna att orsaka biverkningar, såsom fisk eller viltkött, kan det bidra till att främja optimal matsmältningshälsa och minska risken för matkänslighet.

Torrfoder för stora katter

Torrfoder för stora katter är formulerat för att möta de unika näringsbehoven hos stora raser, såsom Maine Coon som kan ha andra krav än mindre katter. Dessa livsmedel kan exempelvis innehåller högre nivåer av protein, fett och kalorier, vilket är avgörande för att upprätthålla det höga energibehovet hos stora katter. Det kan även vara anpassat för starkare och större käkar och tänder, tillsammans med ett flertal andra aspekter som är speciellt framtagna för stora katter.

Torrfoder för kattungar

Torrfoder för kattungar är speciellt framtaget för att möta de unika näringsbehoven hos växande kattungar, som kräver en annan balans av näringsämnen än vuxna katter. Dessa livsmedel innehåller vanligtvis höga nivåer av protein, fett och kalorier, vilket är avgörande för att stödja tillväxt och utveckling av kattungar. Bitarna är i många fall även mindre, vilket gör det lättare för dem att komma åt och bearbeta bitarna. Hos Sveakatten hittar du fantastiskt torrfoder för växande kattungar!

Vanliga frågor för torrfoder till katt

Nedan är vanliga frågor:

Hur mycket torrfoder ska en katt äta per dag?

Mängden torrfoder en katt bör äta per dag beror på olika faktorer som ålder, vikt, aktivitetsnivå och allmän hälsa. Hur mycket blötmat och "utemat" katten äter påverkar även hur mycket torrfoder som bör konsumeras. Följ rekommendationerna på förpackningen och rådfråga gärna en veterinär för bästa effekt. Det är även viktigt att övervaka din katts vikt och justera deras matintag därefter för att förhindra över- eller undermatning. Dessutom är det viktigt att alltid ha tillgång till färskvatten för att se till att katten får i sig tillräckligt med vatten. En vattenfontän kan hjälpa till med detta.

Varför ska man ge torrfoder till katten?

Det finns flera anledningar till varför du kan välja att torrfoder till katten:

  • Bekvämlighet: Torrfoder är bekvämt att förvara och servera, och det kan lämnas ute under längre perioder utan att det blir dåligt. Detta gör det till ett bekvämt alternativ för upptagna husdjursägare som kanske inte har tid att förbereda färsk mat flera gånger per dag.
  • Tandhälsa: Torrfoder kan bidra till att främja tandhälsan genom att minska uppbyggnaden av plack och tandsten på din katts tänder. Den krispiga konsistensen kan hjälpa till att skrapa bort skräp och främja friska tänder och tandkött.
  • Näringsbalans: Torrfoder är formulerat för att ge en balanserad diet för katter och innehåller i många fall större delen av alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer som de behöver för att bibehålla optimal hälsa. Detta kan vara särskilt viktigt om din katt har specifika dietbehov eller hälsotillstånd som kräver en specialiserad diet. Kombinera dock gärna med våtfoder för bästa effekt, samt rådfråga veterinär om du känner dig minsta osäker.
  • Kostnad: Torrfoder kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ än våtfoder, speciellt om du har flera katter eller en katt av stor ras som kräver mycket mat. Detta kan dock variera, men i regel är torrfoder billigare per kalori.

Det är dock viktigt att notera att torrfoder inte bör vara den enda näringskällan för din katt. En balanserad kost bör innehålla en kombination av både torr- och våtfoder, samt färskt vatten, för att säkerställa att din katt får i sig alla de näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk. Dessutom är det viktigt att välja högkvalitativt torrfoder som är lämpligt för din katts ålder, vikt och hälsotillstånd, och att undvika mat som innehåller konstgjorda konserveringsmedel.

Hur vet man om torrfodret är av bra kvalité? 

För att avgöra om torrfoder är av hög kvalitet kan du leta efter följande:

  • En namngiven proteinkälla som första ingrediens
  • En lista med ingredienser utan konstgjorda konserveringsmedel eller andra konstiga tillsatser
  • Lämpliga nivåer av protein och fett för din katts livsstadium och aktivitetsnivå
  • Inga kontroversiella eller potentiellt skadliga ingredienser, såsom biprodukter, konstgjorda färger eller liknande

Att välja ett torrfoder av hög kvalitet kan hjälpa till att säkerställa att din katt får optimal näring och kan främja deras allmänna hälsa och välbefinnande.