• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Tandvård Hund

Att ta hand om en hunds tänder är lika viktigt som att ta hand om deras allmänna hälsa. Regelbunden tandvård kan förebygga en rad munrelaterade sjukdomar som kan orsaka obehag, dålig andedräkt och till och med allvarligare hälsoproblem.

För att säkerställa god tandhälsa för din hund är det viktigt att etablera en tandvårdsrutin tidigt. Detta inkluderar regelbunden tandborstning med en  tandborste och tandkräm godkänd av veterinär, samt att tillhandahålla tuggben eller leksaker som hjälper till att ta bort plack och tandsten. Vi erbjuder ett stort utbud av produkter som kan hjälpa dig med hundens tandvård.

Vad du bör tänka på när det gäller hundens tandhälsa

Nedan är viktiga exempel:

Regelbundna tandkontroller

Att ta din hund till veterinären för regelbundna tandkontroller är avgörande för en god tandhälsa. Här kontrollerar veterinären hundens tänder och tandkött för eventuella tecken på uppbyggnad av plack och tandsten, tandsjukdomar eller andra problem. De kan också utföra en professionell tandrengöring, vilket innebär att man tar bort plack och tandsten från din hunds tänder med hjälp av specialverktyg. Regelbundna tandkontroller kan förhindra att tandproblem utvecklas och säkerställa att eventuella problem upptäcks och behandlas tidigt.

Tandborstning

Att borsta din hunds tänder regelbundet är en viktig del av deras tandvårdsrutin. Du bör använda en tandborste och tandkräm speciellt utformad för hundar, eftersom mänsklig tandkräm kan vara skadlig för hundar. Börja med att låta din hund vänja sig vid smaken av tandkrämen och introducera sedan tandborsten gradvis. Börja med att borsta i bara några sekunder och öka gradvis för varje gång. Helst bör du borsta din hunds tänder minst en gång om dagen.

Tuggben och leksaker

Tuggben, tuggpinnar och leksaker kan hjälpa till att främja din hunds tandhälsa genom att ta bort plack och tandsten från tänderna. Leta efter produkter som är speciellt utformade för tandvård, till exempel tuggben som är gjorda av naturliga ingredienser och hjälper till att rengöra tänderna och fräscha upp andedräkten. Leksaker som är designade för att rengöra tänder och massera tandkött kan också vara till hjälp, men se till att övervaka din hund medan den leker med dessa leksaker för att förhindra oavsiktlig förtäring.

Diet

Din hunds kost kan också spela en roll för deras tandhälsa. Att ge din hund en hälsosam kost som är rik på vitaminer och mineraler kan bidra till att främja starka tänder och tandkött. Leta efter högkvalitativt hundfoder som är utformat för att främja tandhälsa, till exempel produkter som innehåller enzymer som hjälper till att bryta ner plack och förhindra uppbyggnad av tandsten. Undvik att mata din hund med matrester eller sötsaker, eftersom dessa kan bidra till tandproblem.

Tecken på tandproblem

Det är viktigt att vara medveten om olika typer av tecken på tandproblem hos hundar. Några vanliga tecken på tandproblem inkluderar dålig andedräkt, rött eller blödande tandkött, lösa eller saknade tänder, svårigheter att äta eller tugga och förändringar i aptit eller beteende. Om du lägger märke till något av dessa tecken är det viktigt att du tar din hund till veterinären för en utvärdering och lämplig behandling. Tandproblem kan orsaka smärta och obehag för din hund, och kan även leda till andra hälsoproblem om de inte behandlas.