• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Avliva katt: vad du behöver tänka på

|18/08, 2023

Avliva katt: vad du behöver tänka på

Att fatta beslutet om att avliva sin katt är bland det svåraste en djurägare kan ställas inför. 

Det är en djupgående emotionell process som ofta innefattar många frågor och tvivel: 

  • När är rätt tidpunkt? 

  • Hur vet jag att det är det bästa för min katt? 

  • Vad kommer hända under processen? 

Bakom dessa frågor ligger ofta en djup kärlek och respekt för sitt husdjur, och en önskan om att göra det bästa för dess välbefinnande. 

Även om beslutet är hjärtskärande, kan det i vissa fall vara det mest medkännande valet man kan göra för sitt älskade djur.

I denna text kommer vi att utforska vad man bör tänka på när man överväger att avliva sin katt, för att underlätta för både dig som ägare och för din katt.

Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten

Hur det går till

När du anländer till kliniken kommer veterinären eller djursjukskötaren presentera sig och lugna katten. 

Sedan förklarar de processen:

  1. Först får katten en lugnande spruta, oftast i nacken, så den blir trött och lugn. Många katter söker trygghet i sin bur under denna tid, och det är bra att trösta och klappa dem.

  2. När katten är tillräckligt avslappnad placeras en permanentkanyl i ett blodkärl på frambenet eller ges en direktinjektion. Veterinären säkerställer att allt är korrekt med en koksaltstest.

  3. Därefter injiceras avlivningsvätskan, en högkoncentrerad sömnmedelslösning. Det går ofta snabbt innan katten lugnt somnar in. Vissa små reaktioner, som ett andetag eller mjau, kan förekomma men katten känner inget av detta.

När veterinären bekräftar att hjärtat har stannat är avlivningen avslutad. Det är viktigt att veta att kattens ögon kan förbli öppna. 

Kom ihåg att processen kan skilja sig en aning beroende på vilken veterinärklinik du besöker, men ovanstående är ett vanligt tillvägagångssätt som många veterinärer använder.

Vad händer med katten efter avlivningen?

När veterinären bekräftar att katten är borta kan det kännas överväldigande för djurägaren. 

Man har förlorat en nära följeslagare, och känslan av lättnad blandas med sorg. 

Personalen är vanligtvis förstående och ger tid för farväl, samt anpassar sig efter hur du som djurägare känner och vill ha det. 

Vissa vill vara ensamma med katten en stund, medan andra behöver omedelbart stöd.

Reaktionerna på avlivningen varierar. 

Många känner ett starkt behov av att sörja, gråta eller uttrycka sin förlust, medan andra förblir mer återhållsamma. 

När du kommer hem kan hemmet kännas tomt, med minnen av katten runt varje hörn. 

Det kan ta tid att anpassa sig till den nya verkligheten, och det är viktigt att ge sig själv den tiden. Om känslorna känns överväldigande eller obearbetade kan professionell hjälp vara till nytta.

Om omständigheterna kring kattens bortgång känns oklara eller plötsliga, kan det hjälpa att diskutera händelseförloppet med veterinären. Detta ger en chans att få klarhet och undvika obesvarade frågor.

När det gäller hanteringen efter avlivningen har du flera val. 

Du kan ta med din katt hem, eller välja kremering. 

Vid allmän kremering hanteras kroppen kollektivt, men separat kremering innebär att kroppen hanteras individuellt och askan returneras till dig i en urna. 

Många kommuner har regler kring begravning av husdjur, så om du önskar begrava din katt hemma bör du undersöka de lokala reglerna. Alternativt finns det speciella minneslundar och kyrkogårdar för sällskapsdjur där askan kan begravas.

Avliva katt hembesök: är det möjligt?

Absolut, många djurägare undrar över möjligheten att låta sitt husdjur avlivas i hemmets trygga miljö istället för på en veterinärklinik. 

Det finns veterinärer som erbjuder hembesök för just detta ändamål, medan andra föredrar att genomföra proceduren i sina kliniska utrymmen där de har all nödvändig utrustning och personal till hands. 

Fördelen med ett hembesök är att ditt djur kan få somna in i en bekant och lugnande miljö, vilket kan vara skonsammare för både djuret och ägaren. 

Om du överväger denna möjlighet kan det vara en god idé att ta kontakt med flera veterinärer i ditt område för att undersöka vilka tjänster de erbjuder.

Vanliga frågor vid avlivning katt

Måste man avliva katt som bits?

Absolut inte! Du bör inte avliva en katt som bits. Istället bör du bidra med den träning som krävs för att katten inte längre ska bitas.

Bör man avliva katt som inte är rumsren?

Samma sak gäller här. Absolut inte! Om din katt inte är rumsren kan du helt enkelt träna katten. Ta den absolut inte till avlivning om den mår bra i övrigt.

Är det ett måste att avliva katt med ringorm?

I många fall är det möjligt att behandla ringorm hos katter. Konsultera en veterinär för att se vad som passar bäst för din situation. 

Avliva katt med struma: är det ett måste?

Huruvida man ska avliva en katt med struma har att göra med många olika faktorer. Behandlingsalternativ finns, men beslutet bör baseras på kattens allmänna hälsa och råd från veterinären.

Går det att avliva katt själv?

Nej, du bör aldrig avliva en katt själv. Om din katt måste avlivas bör du alltid ta hjälp av en veterinär.