• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Diabetes hos katter: vad du behöver känna till

|3/07, 2023

Diabetes hos katter: vad du behöver känna till

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för försäkringsbolaget Hedvig.

Diabetes är en allvarlig men hanterbar sjukdom som även kan påverka våra älskade katter. Den uppstår när kattens kropp inte kan producera eller effektivt använda insulin, vilket behövs för att reglera blodsockernivåerna. 

Även om diagnosen kan vara skrämmande, kan livskvaliteten för din katt fortfarande upprätthållas med rätt vård och hantering. Att förstå sjukdomen är första steget mot att ta hand om en katt med diabetes. Det är därför det är så viktigt att du känner till vad kattdiabetes är för något, vilka symtom som är vanliga för sjukdomen, samt vad du ska göra för att ta hand om katten på rätt sätt.

Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten

Vad är kattdiabetes (diabetes mellitus)?

Kattdiabetes, eller diabetes mellitus, är en endokrin sjukdom som påverkar kattens förmåga att reglera blodsockernivåerna. Detta sker när kroppen inte producerar tillräckligt med insulin - ett hormon som hjälper cellerna att absorbera glukos (socker) från blodet för att användas som energi - eller när kroppens celler inte svarar effektivt på insulin. 

Resultatet är att glukos byggs upp i blodet istället för att absorberas av cellerna, vilket leder till hyperglykemi (högt blodsocker). På lång sikt kan detta orsaka skador på organ som njurarna, hjärtat och blodkärlen, vilket gör det viktigt att tidigt upptäcka och behandla.

Vanliga symtom

Nedan är exempel på vanliga symtom som du bör vara uppmärksam på:

  • Ökad törst: Katter med diabetes tenderar att dricka mer vatten än vanligt.

  • Ökad urinering: På grund av den ökade törsten kommer de också att urinera ofta.

  • Ökad aptit: Diabetiska katter kan verka hungriga hela tiden och ändå gå ner i vikt.

  • Viktminskning: Trots att de kan äta mer än vanligt, kan katter med diabetes börja tappa vikt eftersom deras kroppar inte kan omvandla mat till energi på samma sätt som tidigare.

  • Trötthet: Katter med diabetes kan verka ovanligt trötta eller svaga.

  • Dålig pälskvalité: Pälsen kan bli torr, tunn eller matt.

  • Illamående eller kräkningar: Detta kan vara tecken på ketoacidos, ett potentiellt livshotande tillstånd som kan utvecklas hos katter med odiagnostiserad eller dåligt kontrollerad diabetes.

  • Urinvägsinfektioner: Katter med diabetes är mer benägna att utveckla urinvägsinfektioner på grund av höga blodsockernivåer som gynnar bakterietillväxt.

Bara för att din katt har ett eller flera av ovanstående symtom betyder det inte att katten har diabetes, men är ett varningstecken på att så kan vara fallet. Därmed bör du prata med en veterinär så fort som möjligt.

Om din katt blir sjuk är det bra om du har en kattförsäkring, eftersom veterinärkostnaderna annars kan bli väldigt dyra. Vi tycker att Hedvig är väldigt bra, mycket tack vare deras prissättning, utmärka kundservice, samt det faktum att de inte kan tjäna pengar genom att neka ersättning (de skänker överskottet till välgörenhet). 

Klicka här för att se pris för din kattförsäkring hos Hedvig. Kom ihåg att läsa igenom avtalet och villkoren så att du får rätt täckning för din katt.

Behandling

Behandling för kattdiabetes fokuserar på att återställa och upprätthålla normala blodsockernivåer, vilket oftast uppnås genom en kombination av insulin, kostförändringar och regelbundna kontroller. 

Regelmässiga veterinärbesök är även väldigt viktiga för att övervaka kattens blodsockernivåer och justera behandlingsplanen vid behov. Motion kan också hjälpa till att kontrollera blodsockret. Med rätt behandling kan katter med diabetes leva ett långt och  hälsosamt liv med hög livskvalitet.

Vanliga frågor

Kan alla katter få diabetes?

Alla katter kan potentiellt utveckla diabetes, men vissa faktorer ökar risken. Överviktiga katter, äldre katter, och katter av vissa raser löper högre risk. Hanar är också något mer benägna att utveckla sjukdomen än honor.

Hur farligt är det om min katt har diabetes?

Medan diabetes är en allvarlig sjukdom, kan den hanteras effektivt med rätt behandling. Obehandlad kan den dock leda till allvarliga komplikationer som njurskada, neuropati, och till och med livshotande tillstånd som ketoacidos. Därför är tidig diagnos och behandling avgörande.

Går det att förhindra?

Det går inte att förhindra kattdiabetes helt och hållet, men det finns sätt att minska risken. Hälsosam kost, regelbunden rörelse och att hålla katten på en idealvikt kan hjälpa. Regelbundna veterinärkontroller är också viktiga för tidig upptäckt och hantering av sjukdomen.