• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Kastrera katt: Vad du behöver tänka på

|1/09, 2023

Kastrera katt: Vad du behöver tänka på

Att äga en katt medför många glädjeämnen och ansvarsområden. Många kattägare ställs inför valet att kastrera katten som en del av djurets hälsa och välbefinnande. Detta beslut kan vara en del av ansträngningen att kontrollera kattens population, eller kanske för att minska risken för oönskade kattungar. 

Oavsett anledning är det viktigt att vara väl informerad innan man går vidare med ingreppet. 

Vi vill ge dig en omfattande översikt över processen, från förberedelse till återhämtning, och de många aspekterna att beakta.

Vill du köpa något i vår butik? Använd koden "SVEA10" i kassan och få 10% rabatt på din beställning!

När kastrera katten?

Att fatta beslutet att kastrera katten är en viktig del av att säkerställa dess hälsa och välbefinnande. Men när är rätt tidpunkt att genomföra detta ingrepp? 

Du kan överväga att kastrera katten när den når fyra månaders ålder, vilket är den tidigaste rekommenderade åldern. 

Men en allmän rekommendation är att göra det när katten är mellan 5 och 6 månader gammal, eftersom detta ger en balans mellan fysisk mognad och förebyggande av oönskad dräktighet. 

Det är viktigt att notera att katter kan bli dräktiga mycket tidigt i livet, ibland redan vid några månaders ålder. Därför är det avgörande att agera proaktivt och överväga när du ska kastrera kattungen för att undvika överraskningar och garantera kattens bästa hälsa.

Hur det går till vid kastrering katt

När du beslutar dig för att kastrera katten är det viktigt att veta hur processen ser ut. Processen kan skilja sig en aning mellan olika kliniker, men nedanstående är en vanlig process:

  1. Vid ankomsten till kliniken genomgår din katt en initial undersökning av en veterinär. Syftet är att säkerställa att katten är i god form för att kunna sövas och genomgå operationen. 

  2. Efter att ingreppet genomförts placeras katten i sin bur för att vakna upp i en lugn och trygg miljö under övervakning av en djursjukskötare. 

  3. Om det skulle vara nödvändigt administreras ytterligare smärtlindring. 

  4. Det är först när katten är helt vaken och operationssåret noggrant kontrollerat som du får ta med dig katten hem.

Kastrering hankatt

Hankatter bör optimalt kastreras mellan 4-6 månaders ålder. Processen är enkel: via två små snitt i pungen tas testiklarna bort och de närliggande blodkärlen knyts av. 

Snitten läker naturligt, utan behov av stygn. Efter operationen vaknar katten i sin bur, övervakad av djursjukskötare.

När han är fullt återhämtad och operationssåret kontrollerat, kan han återvända hem.

Kastrering honkatt

Själva ingreppet är rutinartat. Veterinären opererar bort äggstockarna, äggledarna och ofta en stor del, eller hela, livmodern i en procedur kallad ovariehysterektomi. 

Detta görs antingen genom ett snitt i buken, nära naveln, eller via snitt på varje sida av katten, kallat flanksnitt. 

Vilken metod som används kan skilja sig åt mellan olika veterinärkliniker, så det är alltid en bra idé att fråga om detaljerna om du är osäker.

Kemisk kastrering

Genom kemisk kastrering, antingen via p-piller eller injektioner, kan man temporärt förhindra kattens löpcykel. Även om detta kan vara en lösning för vissa situationer, medför p-piller potentiella biverkningar. Dessa kan innefatta ökad risk för inflammation i livmodern och tumörer i juvret. Användning av kemisk kastrering bör ses som en tillfällig åtgärd och ses generellt inte som en långvarig metod.

Kastrering katt eftervård

Efter operationen får du instruktioner för din katts eftervård. Dessa riktlinjer är avgörande för att garantera en smidig återhämtning.

Håll din katt inomhus under de första dagarna efter ingreppet för att minska risken för komplikationer.

För att skydda såret är det viktigt att katten inte slickar på det. Överväg en krage eller speciell body som skydd. 

Kontrollera såret varje dag, håll utkik efter tecken som svullnad, rodnad eller blödning. 

Vid tveksamheter angående sårets läkning, bör du omedelbart konsultera din veterinärklinik

Eventuella fördelar och nackdelar med att kastrera katten

Att kastrera katten medför både fördelar och nackdelar.

Fördelar:

  • Population: Bidrar till minskad överpopulation av katter och färre oönskade kullar.

  • Hälsa: Minskar risken för vissa sjukdomar som livmoderinflammation och tumörer.

  • Beteende: Kastrerade katter blir ofta lugnare, minskar aggressiva beteenden och undviker revirmarkering med urin.

Nackdelar:

  • Övervikt: Kastrerade katter löper större risk att bli överviktiga, vilket kan leda till hälsoproblem.

  • Kostnad: Ingreppet medför en initial kostnad, även om det på sikt kan leda till minskade utgifter kopplade till oönskade kattungar eller beteendeproblem.

  • Återhämtning: Som med alla kirurgiska ingrepp krävs en återhämtningsperiod som kan vara stressande för både katten och ägaren.

Kastrering katt pris

Hur mycket det kostar att kastrera katten har att göra med vilken veterinärklinik du besöker, samt om du har en honkatt eller hankatt. Honkatter är i de flesta fall några hundralappar dyrare än hankatter. Nedan är ett vanligt prisintervall:

  • Hankatter: 700-1000 kronor

  • Honkatter: 800-1500 kronor

Kom ihåg att priserna kan variera beroende på vilken veterinärklinik du väljer. Därmed rekommenderar vi alltid att du jämför priser för att hitta det pris som är bäst för dig.

Vanliga frågor

Ska man kastrera katt som löper?

Det rekommenderas generellt inte att kastrera en katt under löpning, eftersom det kan öka risken för komplikationer. Det bästa är att vänta tills löpperioden är över innan man genomför ingreppet.

Kastrering katt lag: vad säger lagen om att kastrera katter?

I Sverige får katter kastreras i syfte att förhindra oönskad fortplantning eller av medicinska skäl. Däremot måste ingreppet utföras av en legitimerad veterinär under smärtlindring.