• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Katt äter inte: Orsaker och lösningar

|6/09, 2023

Katt äter inte: Orsaker och lösningar

Inlägget innehåller reklam för försäkringsbolaget Hedvig och innehåller annonslänkar.

Min katt äter inte, vad ska jag göra? Detta är en vanlig fråga, men svaret kan variera drastiskt beroende på orsak och eventuella underliggande besvär. 

Våra fyrbenta vänner är kända för sina oförutsägbara matvanor, men när en katt matvägrar för en längre period, kan det signalera ett underliggande problem. 

Det är viktigt att förstå att katter, precis som människor, kan ha sina upp- och nedgångar i aptiten. Men när dessa faser av ovilja att äta drar ut på tiden, bör det tas på allvar. 

Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten

Min katt äter inte, varför?

När en katt inte äter som den brukar uppstår ofta en blandning av förvirring och oro hos dig som kattägare. Många gånger kan vi avfärda det som en enkel smakpreferens eller kanske ett tecken på att katten inte är hungrig just den dagen. 

Men när detta beteende fortsätter över tid, blir det uppenbart att något kanske inte står rätt till.

Katter är kända för sina specifika smakpreferenser, och det är inte ovanligt att de växlar mellan att älska och förkasta vissa typer av mat. Men när en katt matvägrar konsekvent kan det indikera ett djupare underliggande problem. 

Det kan röra sig om allt från sjukdomar eller tandproblem till stressfaktorer i kattens omgivning.

Det finns också situationer där en plötslig förändring i hemmiljön kan få en katt att känna sig osäker. Flytt, introduktion av ett nytt husdjur, eller till och med en förändring i kattägarens schema kan vara störande nog för att en katt ska börja undvika sin matskål.

Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken och symtom som kan tyda på att katten inte mår bra. 

Om katten matvägrar under en längre tid bör du alltid konsultera en veterinär för rådgivning, samt för att utesluta underliggande sjukdomar och besvär.

Vad du kan göra om din katt matvägrar

När din katt matvägrar kan det vara oroande, men det finns flera steg du kan vidta för att försöka adressera problemet.

  • Varierad diet: Precis som människor kan katter tröttna på att äta samma mat dag ut och dag in. Prova olika märken eller smaker för att se om det kan locka din katt till matskålen.

  • Mjuka upp maten: Om du ger din katt torrfoder kan du försöka blanda det med lite vatten eller kattmjölk. Detta kan inte bara göra maten mer lockande utan även hjälpa till om katten har problem med tänderna.

  • Minska stressen: Stress kan vara en orsak till att katter undviker sin mat. Se till att katten har en lugn plats att äta på, långt ifrån bullriga områden eller andra husdjur.

  • Överväg små portioner: Ibland kan stora mängder mat vara överväldigande. Försök med mindre portioner flera gånger om dagen.

  • Rådgör med veterinären: Om din katt fortsätter att vägra mat är det viktigt att konsultera en veterinär. De kan utesluta medicinska problem och ge rekommendationer baserat på din katts specifika behov.

Kom ihåg att katters matvanor kan förändras över tid. Var observant, tålmodig och beredd på att anpassa dig efter din katts behov.

Min katt äter inte och spyr, är det farligt?

När en katt inte bara matvägrar utan också kräks, kan det vara tecken på ett underliggande hälsoproblem. Kräkningar kan orsakas av allt från förgiftning och infektioner till matsmältningsproblem eller andra interna sjukdomar. 

Om din katt uppvisar dessa symptom är det viktigt att agera snabbt. Långvarig matvägran och kräkningar kan leda till snabb viktminskning och uttorkning. Det är avgörande att konsultera en veterinär omedelbart för att få en korrekt diagnos och behandling. 

Att inte ta symtomen på allvar kan vara farligt för din katt.

Om din katt blir sjuk är det bra om du har en kattförsäkring, eftersom veterinärkostnaderna annars kan bli väldigt dyra. Vi tycker att Hedvig är väldigt bra, mycket tack vare deras prissättning, utmärka kundservice, samt det faktum att de inte kan tjäna pengar genom att neka ersättning (de skänker överskottet till välgörenhet). 

Klicka här för att se pris för din kattförsäkring hos Hedvig. Kom ihåg att läsa igenom avtalet och villkoren så att du får rätt täckning för din katt.

Vanliga frågor

Min katt äter inte efter operationen, vad ska jag göra?

Efter en operation kan katter känna obehag eller illamående. Om din katt inte äter, bör du kontakta veterinären för råd. Det kan behövas smärtlindring, specialkost eller andra åtgärder för att stödja kattens återhämtning. Aptus Recovery Booster är ett annat alternativ.

Min katt äter inte efter flytt, måste vi flytta tillbaka?

Katter kan vara stressade efter en flytt, vilket kan påverka deras aptit. Innan du överväger att flytta tillbaka bör du ge katten tid att anpassa sig och skapa en trygg miljö. Konsultera en veterinär eller kattbeteendexpert för råd.

En förstoppad katt äter inte, stämmer det?

Ja, det stämmer ofta. En förstoppad katt kan uppleva obehag eller smärta, vilket kan leda till att den undviker att äta. Förstoppning kan också göra magen uppsvälld eller obekväm, vilket ytterligare minskar kattens vilja att äta. Om du misstänker att din katt är förstoppad, är det viktigt att underlätta för katten genom någon typ av behandling, gärna i samråd med en veterinär.

Min katt äter inte blötmat, är det något fel?

Nej, inte nödvändigtvis. Vissa katter föredrar helt enkelt torrfoder framför blötmat. Så länge katten får i sig näringsriktig mat och har en god hälsa, är det ingen orsak till oro. Dock kan variation i kosten vara bra för kattens välbefinnande.

Min katt äter inte och är slö, vad ska jag göra?

Om din katt inte äter och är slö kan det vara tecken på ett medicinskt problem. Du bör omedelbart kontakta en veterinär för en undersökning och rådgivning för att säkerställa kattens hälsa och välbefinnande.