• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Min katt går runt och gnäller, är det farligt?

|4/09, 2023

Min katt går runt och gnäller, är det farligt?

Inlägget innehåller reklam för försäkringsbolaget Hedvig och innehåller annonslänkar.

Alla som har en katt vet att en katt jamar på regelbunden basis. Men att en katt går runt och gnäller kan betyda massvis med olika saker, exempelvis att den är hungrig, att dörren till toaletten är stängd eller att den vill gå ut, men det kan även betyda att katten inte mår bra.

Därmed är det viktigt att du känner till de olika skillnaderna i hur din katt jamar, samt att du vet vad du ska göra om du misstänker att det är något som inte riktigt stämmer.

Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten

Katt jamar vid dörren

Att en katt jamar vid dörren är vanligt, och betyder i de flesta fall att katten vill ut, men kan även betyda att katten är hungrig eller vill ha din uppmärksamhet. Att en katt jamar och vill ut kan dock vara oerhört frustrerande för dig som kattägare, inte minst om jamandet pågår under natten, eller att katten av någon anledning inte får gå ut.

Men i många fall finns det enkla lösningar:

  • Kontrollera kattens behov: Se till att mat- och vattenskålar är fyllda. Kanske är det dags för en måltid?

  • Utevistelse: Om katten brukar gå ut, kanske den vill ut en stund. Se till att den har en säker plats att leka på.

  • Leksaker och aktivering: Katten kan vara uttråkad. Använd leksaker, laserpekare eller aktiveringsleksaker för att underhålla den.

  • Sällskap: Ibland vill katten bara ha mänskligt sällskap. Ett par minuters kelande eller lek kan vara tillräckligt.

  • Hälsa: Om jamandet är ovanligt intensivt eller ihållande, bör man kontrollera att katten inte har något fysiskt obehag eller är sjuk.

Genom att observera och lyssna på sin katt kan man ofta hitta en lösning på problemet.

Katt jamar konstigt

När en katt jamar på ett konstigt eller ovanligt sätt kan det indikera flera saker. Katten kan vara sjuk, orolig, hungrig, stressad eller vill kommunicera något specifikt. 

Det är viktigt att observera andra beteenden hos katten för att avgöra orsaken:

  • Hälsokontroll: Om jamandet åtföljs av andra symtom som hängighet eller förändrade toalettvanor, bör man konsultera en veterinär.

  • Miljö: Om katten är stressad eller rädd kan det hjälpa att skapa en lugnare miljö hemma.

  • Uppmärksamhet: Ibland söker katten bara interaktion eller lek.

  • Foder: Se till att katten får rätt mängd mat.

  • Kastrering: Okastrerade katter kan jama när de är i brunst.

Lyssna på katten, observera beteendet och vid behov, rådfråga en veterinär.

Katt jamar på natten

Om en katt jamar på natten kan det bero på flera orsaker. Här är några potentiella skäl och lösningar:

  • Aktivitet: Katter är naturligt mest aktiva under skymning och gryning. Erbjud lek och aktivitet på kvällen för att trötta ut katten inför natten.

  • Hunger: En katt kan vara hungrig mitt i natten. Prova att ge den en mindre mängd foder innan det är dags att sova.

  • Ensamhet: En del katter kan känna sig ensamma. Överväg att låta katten sova i samma rum som dig.

  • Territorium: Okastrerade katter kan jama för att markera sitt territorium eller vid brunst.

  • Hälsa: Om jamandet är nytt eller ovanligt intensivt bör du konsultera en veterinär för att utesluta hälsoproblem.

  • Ålder: Äldre katter kan lida av kognitiva förändringar, liknande demens, vilket kan påverka deras beteende.

Anpassa rutiner och miljö efter kattens behov, och om beteendet fortsätter, rådfråga en veterinär.

När du bör kontakta en veterinär

När en katt går runt och gnäller eller jamar mer än vanligt, kan det vara ett tecken på allt från obehag och stress till en underliggande sjukdom. Det är viktigt att noga observera katten och notera eventuella andra symptom eller förändringar i beteendet. 

Här är några riktlinjer:

  • Andra symtom: Om gnällandet åtföljs av andra symtom som minskad aptit, kräkningar, diarré, hängighet, ökad törst eller urinering, eller någon form av hälta, bör du kontakta en veterinär snarast.

  • Plötslig förändring: En abrupt beteendeförändring kan vara en varningssignal. Om din katt plötsligt börjar gnälla mycket mer än tidigare utan någon uppenbar anledning bör du söka råd hos en veterinär.

  • Ålder och orientering: Äldre katter kan ibland visa tecken på kognitiv dysfunktion, liknande demens hos människor. Om din äldre katt verkar desorienterad, vandrar runt på natten, eller visar andra tecken på förvirring i samband med gnällandet kan det vara dags att konsultera en veterinär.

  • Skada: Kontrollera katten noggrant för eventuella skador, sår eller känsliga områden. En smärtsam skada kan orsaka gnällande.

Om du är orolig för din katts välbefinnande bör du alltid konsultera en veterinär för professionell rådgivning och bedömning.

Om din katt blir sjuk är det bra om du har en kattförsäkring, eftersom veterinärkostnaderna annars kan bli väldigt dyra. Vi tycker att Hedvig är väldigt bra, mycket tack vare deras prissättning, utmärka kundservice, samt det faktum att de inte kan tjäna pengar genom att neka ersättning (de skänker överskottet till välgörenhet). 

Klicka här för att se pris för din kattförsäkring hos Hedvig. Kom ihåg att läsa igenom avtalet och villkoren så att du får rätt täckning för din katt.

Vanliga frågor

Min katt jamar högt, betyder det att det är något farligt?

Om din katt jamar högt kan det indikera obehag, uppmärksamhetsbehov eller stress. Även om det inte alltid betyder något farligt, är det viktigt att observera kattens beteende och söka veterinärvård om det finns andra oroväckande symtom.

Min katt jamar mycket, vad betyder det?

Om din katt jamar mycket kan det signalera hunger, ensamhet, stress, obehag eller att den vill kommunicera något. Det är viktigt att notera eventuella beteendeförändringar och konsultera en veterinär vid tecken på sjukdom eller obehag.