• Köp enkelt och säkert med Klarna - faktura, delbetalning, kort eller internetbank
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Påkörd katt: Vad du behöver tänka på

|2/11, 2023

Påkörd katt: Vad du behöver tänka på

Inlägget innehåller reklam för försäkringsbolaget Hedvig och innehåller annonslänkar.

Att köra på en katt är en hjärtskärande händelse, både för djurets ägare och för personen bakom ratten. Som kattägare är din första tanke skräcken och sorgen över din älskade följeslagare, medan den som orsakat olyckan ofta kämpar med skuldkänslor och osäkerhet om hur man bör agera. 

Denna situation kräver medkänsla och ansvar från båda parter. För kattägaren är det viktigt att känna till de steg som bör tas för att ta hand om sitt skadade djur, inklusive första hjälpen och snabb tillgång till veterinärvård. 

Å andra sidan bör personen som kört på katten förstå vikten av att stanna kvar på platsen, erbjuda hjälp och ta ansvar för sina handlingar.

Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten

Påkörd katt, vad ska man göra?

Om din katt har blivit påkörd

  1. Behåll lugnet: Att behålla lugnet är avgörande för att kunna hjälpa din katt på bästa sätt. Se även till att du är i säkerhet från andra fordon i trafiken.

  2. Närma dig försiktigt: Om katten är vid medvetande bör du vara försiktig. En skadad katt kan vara rädd och aggressiv.

  3. Kontrollera kattens tillstånd: Titta efter synliga skador utan att flytta katten, såvida den inte är i omedelbar fara.

  4. Ring veterinären eller jourkliniken: Beskriv vad som hänt och följ deras instruktioner.

  5. Transportera katten säkert: Använd en transportbur om möjligt. Om katten är medvetslös kan du använda en platt yta för att minimera rörelse.

  6. Följ upp med veterinärvård: Även om katten verkar må bra, kan interna skador eller chock uppstå senare.

Om du har kört på en katt

  1. Stanna och skydda platsen: Se till att du inte utgör en trafikfara. Använd varningsblinkers.

  2. Närma dig katten försiktigt: Se om katten lever och har synliga skador. Var försiktig, en rädd eller skadad katt kan vara aggressiv.

  3. Kontakta djurägaren om möjligt: Om katten har ett halsband med ID bör du försöka att kontakta ägaren direkt. Du bör även alltid ringa polisen, oavsett om katten endast är skadad eller avliden.

  4. Ring till närmaste veterinär eller djursjukhus: Om ägaren inte kan kontaktas bör du ringa den närmaste veterinären för råd om hur du bör agera.

  5. Hjälp till med transport om nödvändigt: Om katten behöver veterinärvård kan du hjälpa till med att föra den till närmaste djursjukhus eller klinik.

  6. Anmäl olyckan: Beroende på landets lagstiftning kan det vara nödvändigt att rapportera olyckan till polisen.

Påkörd katt symtom

När en katt har blivit påkörd kan symtomen variera beroende på olyckans allvarlighetsgrad och vilken del av kroppen som har skadats. Det är viktigt att känna igen dessa symtom för att snabbt kunna ge lämplig vård.

  • Ytliga skador: Dessa kan inkludera skärsår, skrubbsår och mindre blödningar. Även om dessa kan verka mindre allvarliga, bör de tas på allvar då de kan leda till infektioner.

  • Brott och frakturer: Katter kan visa tecken på smärta, ovilja att röra sig, eller onormal positionering av en lem. Svullnad och deformation kan vara synlig vid frakturer.

  • Inre blödningar: Symtom som blekhet i tandkött, snabb andning, svaghet eller kollaps kan tyda på inre blödningar, vilket kräver omedelbar veterinärvård.

  • Huvudskador: Tecken på hjärnskakning kan inkludera desorientering, svårigheter att gå, medvetslöshet eller anfall.

  • Chock: Katten kan uppvisa tecken som kall och fuktig nos och tassar, snabb puls och andning, samt svaghet eller medvetslöshet.

  • Organpåverkan: Symtom på skador på inre organ kan vara svåra att identifiera men kan inkludera kräkningar, blodig avföring, buksmärta, och svårigheter att andas.

I samtliga fall är det viktigt att omedelbart söka veterinärvård, eftersom vissa symtom kan utvecklas eller förvärras över tid. Att snabbt agera kan vara avgörande för kattens överlevnad och återhämtning.

Om din katt blir påkörd är det bra om du har en kattförsäkring, eftersom veterinärkostnader annars kan bli väldigt dyra. Vi tycker att Hedvig är väldigt bra, mycket tack vare deras prissättning, utmärka kundservice, samt det faktum att de inte kan tjäna pengar genom att neka ersättning (de skänker överskottet till välgörenhet). 

Klicka här för att se pris för din kattförsäkring hos Hedvig. Kom ihåg att läsa igenom avtalet och villkoren så att du får rätt täckning för din katt.

Vanliga frågor

Påkörd katt smitning, vad ska man göra?

Om du bevittnar en smitning efter att en katt blivit påkörd bör du försöka notera bilens registreringsnummer och bilmodell. Kontakta sedan polisen för att rapportera händelsen och ge den skadade katten omedelbar hjälp genom att ringa närmaste veterinär eller djursjukhus. Din snabba reaktion kan rädda kattens liv.