• Bra produkter till schyssta priser!
Snabbt • Kvalitativt • Fraktfritt över 500 kronor

Svamp katt: Orsaker, symtom och behandling

|18/10, 2023

Svamp katt: Orsaker, symtom och behandling

Inlägget innehåller reklam för Hedvig och FirstVet och innehåller annonslänkar.

Svamp hos katter kan vara smärtsamt och irriterande, och de kan också överföras till människor, vilket gör kunskap om detta ämne ännu viktigare. Du bör försöka vilka orsaker som ligger till grund för att katter får svamp, dess symtom och eventuell behandling.

Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten

Orsaker

Svamp hos katter orsakas främst av mikroskopiska svampar som trivs i en fuktig och varm miljö. De vanligaste orsakerna till svampinfektioner hos katter inkluderar:

  • Dermatofyter: De vanligaste svamparna som påverkar kattens hud är dermatofyter, inklusive Microsporum canis och Microsporum gypseum. Katter kan bli smittade genom direkt kontakt med smittade djur eller föremål.

  • Jästsvampar: Jästsvampar, särskilt Candida, kan orsaka svampinfektioner i öronen eller på huden. Öroninfektioner är vanliga hos katter med överdriven fuktighet i öronen.

  • Malassezia: Malassezia trivs i hudens naturliga oljor och kan orsaka hudinfektioner, särskilt hos katter med fet hud.

  • Ringmask: Ringmask är en typ av dermatofytinfektion som kan orsaka hårlösa fläckar och klåda. Den är smittsam och kan överföras till människor.

  • Underliggande faktorer: Svampinfektioner hos katter kan förvärras av faktorer som nedsatt immunförsvar, dålig hygien, allergier eller skador på huden.

Att känna till de möjliga orsakerna till svampinfektioner hos katter är viktigt för att förebygga och behandla dessa infektioner effektivt.

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en veterinär om du är det minsta orolig för ditt djur. Även om vi på Sveakatten älskar djur, är vi ju trots allt inte veterinärer.

Som tur är kan du numera träffa en erfaren veterinär online via FirstVet – nästan dygnet runt. Om ditt djur är försäkrat hos någon av deras samarbetspartners ingår veterinärbesöket kostnadsfritt! Det är smidigt, prisvärt och ger dig snabb hjälp när du behöver den.

Klicka här för att träffa en veterinär online hos FirstVet!

Symtom

Här är några vanliga symtom att vara uppmärksam på:

  • Hudproblem: Svampinfektioner på huden kan orsaka klåda, rodnad, fjällning, skorpbildning och håravfall. Det kan även förekomma sår eller sårskorpor.

  • Öronproblem: Om öronen är drabbade kan katten visa symtom som att den skakar på huvudet, kliande öron, varma öron och obehag. Öronen kan vara röda och inflammerade.

  • Ögonproblem: Svampinfektioner i ögonen kan leda till rinnande ögon, rodnad, svullnad och klåda.

  • Andningsproblem: Vid svampinfektioner i luftvägarna kan katten uppvisa symtom som hosta, nysningar och andningssvårigheter.

  • Allmänna symtom: I vissa fall kan svampinfektioner orsaka allmänna symtom som aptitlöshet, viktminskning och trötthet, särskilt om infektionen är allvarlig och påverkar kattens välmående.

Det är viktigt att notera att symtomen på svamp på katt kan likna andra hud- eller öronproblem, så det är bäst att kontakta en veterinär för en korrekt diagnos och lämplig behandling om du misstänker att din katt kan vara drabbad.

Om din katt blir sjuk är det bra om du har en kattförsäkring, eftersom veterinärkostnaderna annars kan bli väldigt dyra. Vi tycker att Hedvig är väldigt bra, mycket tack vare deras prissättning, utmärka kundservice, samt det faktum att de inte kan tjäna pengar genom att neka ersättning (de skänker överskottet till välgörenhet). 

Klicka här för att se pris för din kattförsäkring hos Hedvig. Kom ihåg att läsa igenom avtalet och villkoren så att du får rätt täckning för din katt.

Svamp katt behandling

Här är några vanliga behandlingsmetoder:

  • Antifungala läkemedel: Veterinären kan ordinera antifungala läkemedel för att bekämpa svampinfektionen. Vilken typ av läkemedel beror på typen och omfattningen av infektionen.

  • Öronbehandling: Vid svamp i öronen kan öronlösningar med antifungala medel ordineras. Det kan också vara nödvändigt att rengöra öronen noggrant.

  • Ögonbehandling: Ögoninfektioner kräver ögonsalvor eller ögondroppar som innehåller antifungala medel.

  • Hygien och rengöring: Håll kattens omgivning ren och torr för att förhindra att katten återigen infekteras. Tvätta eventuella sängkläder eller leksaker som katten har haft kontakt med.

  • Behandling av underliggande orsaker: Om svampinfektionen är ett resultat av andra underliggande hälsoproblem, som allergier eller sänkt immunförsvar, bör dessa problem också behandlas.

Det är viktigt att följa veterinärens råd noggrant och avsluta hela behandlingskursen för att förhindra återkommande infektioner.