En av de viktigaste åtgärderna för att säkerställa kattens säkerhet och hälsa är att vaccinera katten. Vaccinationen skyddar inte bara din katt från potentiellt dödliga sjukdomar, utan bidrar också till att hålla den allmänna kattbefolkningen frisk genom att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.
Även om vissa vaccinationer kan vara obligatoriska, finns det andra som rekommenderas baserat på kattens livsstil och miljö.
Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten
5 snabba fakta om att vaccinera katten
- Kattungar börjar oftast sin vaccinationsprocess runt 8–9 veckors ålder med påföljande doser var tredje vecka tills de är cirka 16 veckor gamla.
- De grundläggande vaccinationerna skyddar oftast mot kattsnuva (kattens herpesvirus och calicivirus) och kattpest (felin panleukopeni virus).
- I många länder rekommenderas eller krävs rabiesvaccination för katter, särskilt om katten har möjlighet att komma utomhus.
- Efter den första vaccinationsserien rekommenderas oftast en årlig booster för att bibehålla skyddet.
- De flesta katter tolererar vaccinationer väl, men vissa kan uppleva tillfälliga bieffekter som trötthet, feber eller svullnad på injektionsstället.
Hur fungerar vaccination för katter?
När du väljer att vaccinera katten introduceras en försvagad eller inaktiv form av en sjukdomsframkallande organism, oftast ett virus, i kattens kropp.
Denna svaga form av sjukdomsämnet utgör inte något hot mot katten, men den stimulerar kroppens immunförsvar att reagera.
Immunsystemet producerar då antikroppar för att bekämpa den invaderande organismen.
Dessa antikroppar kommer ihåg hur de ska bekämpa sjukdomen i framtiden.
Om katten senare utsätts för den verkliga sjukdomen, kommer dess immunsystem att känna igen och bekämpa den mycket snabbare.
Genom att vaccinera katten förbereder du alltså dess immunsystem för att effektivt hantera eventuella framtida infektioner.
Vilka vaccinationer bör katten ta?
Nedan är exempel på vanliga vaccinationer för katter:
Vaccination kattsnuva
Kattsnuva är ett samlingsnamn för flera luftvägsinfektioner hos katter, ofta orsakade av Calicivirus och Rhinotracheitvirus/Herpesvirus.
Infektionerna kan leda till symtom som hosta, nysningar, rinnande ögon eller näsa, samt feber. I allvarliga fall kan det leda till andningssvårigheter och andra komplikationer.
Vaccination är avgörande eftersom det inte bara minskar risken för sjukdomen utan även dess svårighetsgrad. Genom att vaccinera katten skyddar man även andra katter genom att minska smittspridningen i miljön.
Vaccination kattpest
Kattpest är en allvarlig virussjukdom som främst drabbar kattungar, men kan påverka katter i alla åldrar.
Den kännetecknas av symtom som feber, buksmärtor, kräkningar och diarré.
Obehandlad kan kattpest snabbt leda till chock, uttorkning och i värsta fall död.
Sjukdomen är mycket smittsam och kan även spridas indirekt, till exempel via människors kläder.
Det är därför av yttersta vikt att vaccinera katten mot kattpest, inte bara för individens skydd, utan också för att förhindra spridning av detta dödliga virus.
Rabies
Rabies är en dödlig virussjukdom som kan drabba alla däggdjur, inklusive katter och människor.
När symtomen väl uppträder, vilka kan inkludera förändrat beteende, aggression, salivutsöndring och slutligen förlamning, är sjukdomen i princip dödlig.
Rabies sprids främst genom bett från smittade djur.
Vaccination är av yttersta vikt, särskilt i områden där rabies är endemiskt eller om katten ska resa utomlands. G
Genom att vaccinera katten mot rabies skyddar man inte bara sitt husdjur utan även mänsklig hälsa genom att minska risken för överföring.
Vilka vaccinationer som din katt bör ta har att göra med kattens unika situation. Därmed bör du alltid diskutera detta med din veterinär.
Vaccination katt biverkningar
Även om vaccinationer generellt är säkra och nödvändiga för kattens välbefinnande, kan det i vissa fall uppstå biverkningar. Dessa varierar från milda till mer allvarliga reaktioner:
Svullnad eller ömhet vid injektionsstället
Feber
Trötthet eller letargi
Minskad aptit
Kräkningar eller diarré
Klåda eller hudutslag
Andningssvårigheter
Svullna ögon eller ansikte
Muskelsvaghet
Förlust av koordination
Måste man vaccinera katten?
Man måste inte vaccinera katten, men det uppmuntras starkt av veterinärer och djurhälsoexperter.
Vaccination skyddar katten mot potentiellt dödliga sjukdomar och bidrar även till att hålla den övergripande kattbefolkningen hälsosam genom att minska spridningen av smittsamma sjukdomar.
Att vaccinera din katt är ett proaktivt steg för att säkerställa dess långsiktiga hälsa och välbefinnande.
När ska man vaccinera katten?
Tidpunkten för att vaccinera katten beror på flera faktorer, inklusive kattens ålder, livsstil och regionala risker.
Generellt börjar kattungars vaccinationsprogram vid en ålder av 8 veckor, följt av en andra dos runt 12 veckors ålder.
Därefter ges en uppföljningsvaccination efter ett år.
Sedan rekommenderas regelbundna påfyllnadsvaccinationer, vanligtvis årligen eller vart tredje år beroende på vaccintyp och risk.
För katter som reser utomlands kan det även krävas särskilda vaccinationer, som rabies, beroende på landets krav. Det är alltid bäst att rådfråga din veterinär för en skräddarsydd vaccinationsplan för din katt.
Vad kostar det att vaccinera katten?
Hur mycket det kostar att vaccinera katten har att göra med vilket vaccin vi pratar om, men även vilken veterinär du väljer att besöka. Allt mellan 400-600 kronor är vanligt, men det kan både kosta mer och mindre än så.
Vi rekommenderar att du kontaktar ett flertal veterinärer, för att på så sätt säkerställa att du får bäst pris. Vissa veterinärer har även paket där flera vaccinationer ingår, något som gör att priset kan gå ner något. Kontakta dina lokala veterinärer för att se vad som gäller hos dig!
Vanliga frågor
Är det lag på att vaccinera katten?
I Sverige är det inte lag på att vaccinera sin katt. Dock rekommenderas det starkt av veterinärer för att skydda katten mot potentiellt allvarliga sjukdomar. Om du ska ut och resa kan dock andra regler gälla. Det är alltid viktigt att kontrollera de aktuella reglerna med Jordbruksverket eller motsvarande myndighet i det aktuella landet innan man reser.
Går det att kastrera och vaccinera katten på samma gång?
Ja, det går att kastrera och vaccinera katten samtidigt. Många veterinärkliniker erbjuder denna kombination för att minska stressen för katten och för att det ska bli mer praktiskt för ägaren.
Vaccination katt intervall: hur ofta vaccinera katten?
Vaccination av katter är en grundläggande del av deras hälsoskydd, med fokus på två huvudsakliga sjukdomar: kattpest och kattsnuva. Initialt omfattar vaccinationsplanen två injektioner som administreras med en paus på ungefär 3-4 veckor mellan dem.
Efter denna grundläggande vaccinationssekvens är det vanligt att ge en boosterspruta vid kattens ettårsdag. För att upprätthålla immunitet över tid rekommenderas det att man låter katten få årliga vaccinuppdateringar mot kattsnuva och en uppföljning mot kattpest var tredje år.
Vad händer om man missar att vaccinera katten?
Om man missar att vaccinera katten kan den bli sårbar för de sjukdomar vaccinationen skyddar mot. Utebliven vaccination minskar kattens immunitet över tid, vilket ökar risken för infektion och potentiellt allvarliga hälsokonsekvenser.
Går det att vaccinera katt hemma?
Ja, i vissa fall går det att vaccinera katten hemma. Kontakta din lokala veterinär för mer information.