Inlägget innehåller reklam för försäkringsbolaget Hedvig och innehåller annonslänkar.
Att en katt klöser på möbler är vanligt. Detta naturliga beteende, som är essentiellt för klornas hälsa och deras territoriella instinkter, utgör dock en utmaning för många djurägare.
Klösningen håller nämligen inte bara klorna vassa utan hjälper även din katt att sträcka ut sina muskler och avlägsna det döda yttre lagret på klorna. Även om detta beteende är instinktivt och viktigt för din katt, behöver det inte innebära slutet för dina möblers estetik och livslängd.
Men så behöver det självklart inte vara. Att få katten att sluta klösa på möbler och annan inredning är inte omöjligt. Det finns lösningar som gör att katten istället kan klösa på andra platser, och därmed lämna dina möbler, kläder och tapet i fred.
Just nu har vi stora kampanjer och sänkta priser på massvis med produkter till både hundar och katter. Det är först till kvarn som gäller! Se produkterna här: Utförsäljning - Sveakatten
Varför klöser katter på möbler?
Katter klöser på möbler av flera anledningar som är djupt rotade i deras instinkter. Först och främst är klösning ett sätt för katter att underhålla sina klor. Genom att klösa, avlägsnar de de yttre slitna skikten av klorna, vilket lämnar de vassare och fräschare delarna av klorna exponerade.
Detta beteende bidrar också till kattens fysiska välbefinnande. Klösandet tillåter dem att sträcka och stärka musklerna i sina framben och rygg, vilket är viktigt för deras rörlighet.
Utöver fysiskt underhåll fungerar klösandet även som ett sätt för katter att markera sitt territorium. Kattens tassar innehåller svettkörtlar som lämnar en doftmarkering som är unik för dem när de klöser, och detta meddelar andra katter om deras närvaro.
Möbler erbjuder ofta en ideal yta som är lätt att märka och tillgänglig, vilket gör dem till frestande mål för klösande. Detta territoriella beteende är speciellt vanligt i hushåll med flera katter, där det finns ett större behov av att etablera och underhålla gränser.
Vad du kan göra om din katt klöser på soffan eller sängen
Om din katt klöser på soffan eller sängen, finns det flera strategier du kan tillämpa. Först och främst bör du tillhandahålla alternativa platser där katten kan klösa, som klösträd eller klöspelare, som är attraktiva och placeras nära de områden där katten föredrar att klösa.
Att använda kattmynta i form av spray eller leksaker för att locka din katt till dessa nya platser kan också hjälpa.
Därefter kan du applicera dubbelhäftande tejp eller fyspray på möblerna för att göra dem mindre lockande.
Tillhandahåll även regelbundet klippning av kattens klor för att minimera skadorna.
Slutligen kan positiv förstärkning genom att belöna katten när den klöser på rätt ställe vara effektivt för att få katten att sluta klösa på möbler. Om det felaktiga beteendet fortsätter kan du konsultera en veterinär eller en djurbeteendespecialist för ytterligare råd.
Vad du kan göra om din katt klöser på tapeten
Om din katt klöser på tapeten är det viktigt att först erbjuda alternativa klösytor som klösträd, klösmattor eller en klösbräda som går att fästa på väggen. Placera dessa nära de områden där tapetklösningen sker.
Du kan även använda en speciell klösbräda som går att fästa på hörn, något som är ett riktigt bra alternativ om katten ofta klöser vid hörnen.
Du kan även testa att täcka områden där katten klöser med något som katten inte gillar, plastfolie eller dubbelhäftande tejp kan vara effektivt. Konsekvent träning, med en fast men mild tillsägelse vid oönskat klösande, kombinerat med belöning vid rätt beteende, kan gradvis omdirigera beteendet.
Vad du kan göra om din katt klöser på dörren
När katten klöser på dörren skiljer det sig en hel del från när den klöser på möbler, tapet eller kläder. Här handlar det istället ofta om att få din uppmärksamhet. Detta kan exempelvis vara för att katten vill gå ut, att den är hungrig, att den mår dåligt eller att kattlådan inte är som den ska.
Att få katten att sluta klösa på dörren kan dock vara en utmaning. En fyspray kan ofta vara ett bra alternativ, men du bör även belöna katten om den avstår från detta beteende. Positiv förstärkning är ofta nyckeln till kattens hjärta.
Du bör även kontrollera att katten inte klöser på dörren för att den mår dåligt. Konsultera gärna en veterinär för att utesluta underliggande sjukdom.
Om din katt blir sjuk är det bra om du har en kattförsäkring, eftersom veterinärkostnader annars kan bli väldigt dyra. Vi tycker att Hedvig är väldigt bra, mycket tack vare deras prissättning, utmärka kundservice, samt det faktum att de inte kan tjäna pengar genom att neka ersättning (de skänker överskottet till välgörenhet).
Klicka här för att se pris för din kattförsäkring hos Hedvig. Kom ihåg att läsa igenom avtalet och villkoren så att du får rätt täckning för din katt.